Scania Production Zwolle

Scania Production Zwolle neemt 60% van de Europese productie voor haar rekening. De vrachtauto's worden vanuit Zwolle afgeleverd naar ruim 60 landen.

Chassis productie Zwolle
In de fabriek in Zwolle wordt het volledige Scania vrachtwagenprogramma gebouwd. Sinds 1964, het jaar waarin de productie in Nederland begon, werd in december 2010 de 500.000ste truck geassembleerd. Het aantal medewerkers is in die periode gegroeid van 270 naar ca. 1.500.

Logistiek Centrum
Onderdeel van het fabriekscomplex in Zwolle is een Logistiek Centrum. De levering van productiedelen aan de fabriek vindt plaats door directe communicatie per computer. Ruim 500 toeleveranciers zijn op een informatiesysteem aangesloten, waardoor de orders zo efficiënt mogelijk kunnen worden afgehandeld. Per dag komen ruim 100 vrachtwagens met onderdelen de fabriek in. In het logistiek centrum worden de voorbereidingen gedaan om de onderdelen in kleine hoeveelheden voor de geplande truckspecificatie,  just in time aan de productielijn te bevoorraden.

Productie op order
Scania Production Zwolle produceert uitsluitend op order. Dat houdt in dat alle vrachtauto's op basis van klanteneisen worden gespecificeerd. Het betekent ook dat snel moet worden ingespeeld op de sterk wisselende vraag naar zware vrachtwagens. Dit is mogelijk door uitgebalanceerde logistieke systemen en de flexibele inzet van het personeel. Er wordt o.a. gewerkt met een flexurenbank waarmee teveel en te weinig gewerkte tijd kan worden verrekend.

Personeel
Een deel van 1.500 medewerkers wordt gevormd door tijdelijke krachten die via Randstad zijn aangesteld.

Ploegendienst
In de productie- en logistieke afdelingen in Zwolle wordt in een twee ploegensysteem gewerkt. In een wisselend dienstrooster wordt gemiddeld 38,75 uur per week gewerkt van 's morgens 06.00 tot 's avonds 22:30 uur.

Opleiding en training
Zowel op de eigen bedrijfsschool als daarbuiten volgen de medewerkers tal van cursussen en wordt het eigen personeel getraind op specifieke werkzaamheden. 
 
Zweedse kwaliteit van Nederlandse bodem
De Scania fabriek in Zwolle, Scania Nederland B.V. en de lakfabriek in Meppel staan gezamenlijk voor Zweedse kwaliteit van Nederlandse bodem.